Yaprak Biti Zararlısı

Ana Sayfa » Ceviz Zararlılar » Yaprak Biti Zararlısı

Ceviz Yaprak Biti Zararlısı

Ceviz ağaçlarına zarar verebilecek iki yaprak biti türü mevcuttur: büyük yaprak biti (Panaphis juglandis) ve küçük yaprak biti (Chromaphis juglandicola). İkisinin mücadelesi birbirine çok benzer olduğundan bu yazıda ikisi birlikte anlatılacaktır. Yaprak bitleri ağacın yapraklarında gruplar halinde yaşar ve ağacın özsuyu ile beslenir. Yaprak bitleri ağacın yararlı besinlerini tüketir, yapraklarına ve meyvelerine direkt zarar verir. Bu durum ağacı sağlıksız hale getirir ve verimi ciddi seviyede düşürür.

Küçük yaprak biti 2.5 cm uzunluğuna kadar erişen soluk sarı renkli bir zararlı türüdür ve yaprağın alt kısmında gruplar halinde yaşar.

küçük-yaprak-biti-zararlısı
Küçük yaprak biti yaprağın alt kısmında kümelenip yaprağın damarlarından beslenir.

Büyük yaprak biti ise 4 cm uzunluğuna kadar erişir, rengi küçük yaprak bitine göre daha koyudur ve sırt kısmı koyu kahverengi beneklidir.

büyük yaprak biti zararlısı
Büyük yaprak biti yaprağın üst kısmında kümelenir.

İki yaprak biti de yaprağın damarları üzerinde yaşar, yaprağı parçalayarak beslenir. Parçalanmış yaprakların fotosentez hızı düşer ve dökülebilir. Yaprak bitleri yalnızca yaprakların dökülmesine sebep olmaz, aynı zamanda meyve dökülmesine ve meyvenin kalitesinin düşmesine sebep olabilir. Salgıları yaprak üstünde veya meyve üstünde siyah küf lekeleri oluşturabilir. Bunun yanında yaprak biti ceviz yanığı hastalığının yayılmasına sebep olabilir.

büyük-yaprak-biti-kolonisi
Büyük yaprak biti yaprağın üstündeki ana damalarlardan beslenir. (Gyorgy Csoka)

Ceviz yaprak biti ile mücadele

Bahçede yaprak biti neden olur?

Yaprak biti çoğu bahçede bulunur ancak doğadaki diğer canlılar tarafından tüketilip sayıları belli seviyenin altında olduğundan hem tesbit edilmesi zordur hem de ağaçların sağlığını olumsuz yönde etkilemez. Ancak aşırı ilaç kullanımı avcı böceklerin sayısını indirebileceği için ağaçlarda yaprak biti salgınları oluşabilir ve bu bahçeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Çoğu zaman biyolojik ve çok gerektiğinde kimyasal ilaçlı mücadele ile ceviz yaprak biti sorununu çözmek mümkündür ancak zararlının çevre bahçelerde de gelebileceğini unutmamak gerekir.

yaprak-altı-bit-kolonisi
Küçük yaprak biti kolonileri doğadaki diğer canlılar tarafından yok edilip sayıları sınırlandırılır (László Érsek)

Biyolojik Mücadele

Yaprak biti nasıl yok edilir?

Ceviz yaprak biti yumurtalarıyla beslenen birçok canlı mevcuttur. Bunların başında uğur böceği ve bazı karıncalar gelir. Bunun yanında yaprak bitinin salgılarıyla beslenen karınca türleri mevcuttur. Çok farkında olunmasa da bitkinin üstünde sürekli canlıların yaşam savaşı devam etmektedir. Dengeyi sağlamak için aşırı insektist kullanılmamalı ve bahçedeki avcı canlılar korunmalıdır. Böylece kimyasal mücadele olmadan sorun ortadan kaldırılabilir.
İç içe geçmiş dallar ve ağaçlar yaprak biti popülasyonunu artırır, bu sebepten bu dalların budanması gereklidir. Bunun yanında aşırı azot gübresi uygulamaları küçük ve büyük yaprak biti popülasyonunu artırır.

yaprak-üstü-uğurböceği
Uğur böceği, yaprak bitiyle beslenen bir canlıdır. Yaprak biti kontrolü için bahçede korunması gerekir.

Kimyasal Mücadele

Kimyasal mücadeleye gerek olup olmadığını belirlemek için ilkbahar aylarında bahçedeki rastgele 20 ağaçtan 5’er adet olmak üzere toplam 100 adet yaprak toplanır. Yaprakların üst kısmı küçük yaprak biti için alt kısmı ise büyük yaprak biti için incelenir. 100 yaprakta toplam 15 adet yaprak biti bulunduysa veya 10 yaprakta yaprak biti kolonileri kümelenmişse kimyasal ilaçlama yapmak düşünülebilir.

Yaprak biti ilacı

Yaprak biti ilkbahar aylarında aktiftir, bu sebeple mümkünse Mayıs ayında ilaçlama yapılmalması önerilir. Yaprak biti ilacı olarak bakanlık onaylı %0.05 dimethoate kullanılabilir.

Tarım Bakanlığı Veri Tabanı


Bu zararlıları da okuyabilirsiniz:
<a href="https://chandlercevizyetistir.com/tolga-ozcan/">Tolga Özcan</a>
Tolga Özcan

Bilimsel ceviz araştırmacısı ve yetiştiricisi

Referanslar

Pacific Northwest Handbooks 2021, PNW Insect Management Handbook, Walnut-Aphid.

Shankar, U, & Sharma, RM 2011, Pest Management in Walnut : An Overview, Ecologically Based Integrated Pest Management, pp. 765-785.

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2018, Ceviz Entegre Mücadele Teknik Talimatı.

University of California Agriculture and Natural Resources 2021, Statewide Integrated Pest Management Program, Walnut Pest Management Guidelines: Aphids

Yazıyı paylaşın:

Soru sorabilir veya kendi fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Cevaplar email yoluyla verilecektir.