Ceviz ve Kanser
Cevizin Kanser Üzerine Etkileri
Kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli toplumsal sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Kanser oluşumuna neden olan faktörler çevresel ve genetik kökenli olabilir. Çevresel nedenler arasında sigara kullanımı, beslenme ve şişmanlık başta olmak üzere birçok neden bulunmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenen, yeterince fiziksel aktivite yapmayan, şişman olan bireylerde kanser riski artmaktadır. Farklı kaynaklara göre kanserin beslenmeyle ilişkisi %10-70 arasında değişmekle birlikte, ortalama %35’tir. (Çevik ve Pirinçci, 2017).
Pek çok hastalıkta olduğu gibi, kanser üzerinde de oldukça önemli bir yere sahip olan beslenmemize özen göstermemiz gerektiğini artık biliyoruz. Uzun yıllar öncesinden günümüze kadar olan bilimsel çalışmalar beslenme ile kanser ilişkisine odaklanmış ve hangi besinlerin kanserden koruyucu etkilerinin olduğunu bulmaya çalışmışlardır. Biz de bu yazımızda, kanser karşıtı etkiler gösteren besinlerden biri olan ceviz ile ilgili araştırmaların sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedik.
Ceviz kanseri önlemeye yardımcı olur mu?
Katılımcı sayısının yüksek olduğu geniş çaplı bir çalışmada, kuruyemiş tüketiminin tüm nedenlere bağlı ölümlerde azalma sağladığı; cevizin ise diğer kuruyemişlere kıyasla, kanser nedeniyle olan ölümlerde azalma ile daha güçlü bir ilişkisi olduğu bildirilmiştir (Aune ve ark., 2016). Ceviz ve kanser ölümleri arasındaki bu ters ilişkinin nedeni, cevizlerin serbest ve toplam polifenol bakımından diğer tüm kuruyemişlerden daha zengin olması olabilir. Kavrulmamış (çiğ) cevizin tüm kuruyemişler arasında en yüksek antioksidan etkinliğe sahip olduğu gösterilmiştir. Bu özelliği sayesinde, kanserin önlenmesinde yararlı bir rol oynayabilir (Guasch-Ferré ve ark., 2013).
İçerdiği bazı polifenoller, fitomelatonin, ellagitanninler ve ürolitinler, cevizin kanser karşıtı etkilere sahip olmasını sağlayan maddelerdir. Bunlara ek olarak, içeriğinde bulunan önemli bir E vitamini formu sayesinde kanser oluşumuna neden olan maddeleri azalttığı düşünülmektedir (Ros ve ark., 2018).
Ceviz ve prostat kanseri
Antioksidan E vitamininin, özellikle gama-tokoferol formunun, prostat kanseri riskini azaltmada umut verici olabileceğini belirten çalışmalar bulunmaktadır. Ceviz tüketiminin yaşlı erkeklerde prostat ve damar sağlığı ile ilgili faktörlere etkisini araştıran bir çalışmada, içeriğindeki gama-tokoferol sayesinde cevizin prostat sağlığı üzerinde etkili olabileceği bildirilmiştir. Ek araştırmalara ihtiyaç duyulmakla birlikte, hem tokoferollerin hem de prostat kanserine karşı koruyabilecek diğer besin maddelerinin alımını desteklemek için cevizin ucuz ve pratik bir yöntem olabileceği de çalışmanın sonuçları arasındadır (Spaccarotella ve ark., 2008).
Ceviz ve meme kanseri
2019 yılında yayımlanan, meme kanserli kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, ceviz tüketiminin insanlarda meme kanserinin büyümesini ve hayatta kalmasını baskılayabileceği belirtilmiştir. Cevizin sağlıklı bir diyete dahil edilmesinin, meme kanserinden ölüm oranını azaltmak için fayda sağlayabileceği de çalışmada belirtilenler arasındadır (Hardman ve ark., 2019).
Cevizin kanser üzerine etkileri ile ilgili yapılan insan çalışmalarının yanı sıra hücre ve hayvan çalışmaları da bulunmaktadır. Bu çalışmalarda da cevizin meme kanseri, prostat kanseri ve kolorektal kansere karşı olumlu etkilerinin olduğu bildirilmiştir (Vanden Heuvel ve ark., 2012; Kim ve ark., 2014; Nagel ve ark., 2012). Bu etkilerin insanlar üzerinde de doğrulanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmakla birlikte, çalışmaların sonuçları gelecek için umut verici olabilir.
Tüm bunlar gösteriyor ki, sahip olduğu önemli bileşenleri sayesinde ceviz, kanser üzerine olumlu etkiler gösterebilir. Gelecekte bu önemli konu üzerine yeni çalışmalar yapıldıkça, sonuçları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Sağlıklı günler dileğiyle…
Bunları da okuyabilirsiniz:
Bu yazıda; Herhangi bir besin alerjisi olmayan, herhangi bir hastalığı veya özel durumu bulunmayan, ilaç kullanmayan, sağlıklı bireylere yönelik genel bilgiler yer almaktadır ve hiçbir bilgi, sağlık önerisi veya tıbbi tavsiye şeklinde yorumlanmamalıdır. Tüm bireyler kendi beslenmeleri ile ilgili her konuda kendi diyetisyeninin tavsiyelerine uymalıdır.
Referanslar Çevik, B. A., & Pirinçci, E. (2017). Beslenme ve Kanser. Firat Tip Dergisi, 22(1). Aune, D., Keum, N., Giovannucci, E., Fadnes, L. T., Boffetta, P., Greenwood, D. C., Tonstad, S., Vatten, L. J., Riboli, E., & Norat, T. (2016). Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC medicine, 14(1), 207. Guasch-Ferré, M., Bulló, M., Martínez-González, M. Á., Ros, E., Corella, D., Estruch, R., Fitó, M., Arós, F., Wärnberg, J., Fiol, M., Lapetra, J., Vinyoles, E., Lamuela-Raventós, R. M., Serra-Majem, L., Pintó, X., Ruiz-Gutiérrez, V., Basora, J., Salas-Salvadó, J., & PREDIMED study group (2013). Frequency of nut consumption and mortality risk in the PREDIMED nutrition intervention trial. BMC medicine, 11, 164. Ros, E., Izquierdo-Pulido, M., & Sala-Vila, A. (2018). Beneficial effects of walnut consumption on human health: role of micronutrients. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 21(6), 498–504. Spaccarotella, K.J., Kris-Etherton, P.M., Stone, W.L. et al. The effect of walnut intake on factors related to prostate and vascular health in older men. Nutr J 7, 13 (2008). W. Elaine Hardman, Donald A. Primerano, Mary T. Legenza, James Morgan, Jun Fan, James Denvir, Dietary walnut altered gene expressions related to tumor growth, survival, and metastasis in breast cancer patients: a pilot clinical trial, Nutrition Research, Volume 66, 2019. Vanden Heuvel, J. P., Belda, B. J., Hannon, D. B., Kris-Etherton, P. M., Grieger, J. A., Zhang, J., & Thompson, J. T. (2012). Mechanistic examination of walnuts in prevention of breast cancer. Nutrition and cancer, 64(7), 1078–1086. Kim, H., Yokoyama, W., & Davis, P. A. (2014). TRAMP prostate tumor growth is slowed by walnut diets through altered IGF-1 levels, energy pathways, and cholesterol metabolism. Journal of medicinal food, 17(12), 1281-1286. Nagel, J. M., Brinkoetter, M., Magkos, F., Liu, X., Chamberland, J. P., Shah, S., Zhou, J., Blackburn, G., & Mantzoros, C. S. (2012). Dietary walnuts inhibit colorectal cancer growth in mice by suppressing angiogenesis. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 28(1), 67–75.
Yazıyı paylaşın: