Ceviz ve Kalp Sağlığı

Kalp Dostu Besin: Ceviz

Vücudumuzda yer alan tüm sistemler sağlıklı olma halimizi belirler. Bunlardan biri olan kalp-damar sistemine özen göstermek, sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazlardandır. Ne yazık ki, kalp-damar hastalığına neden olan risk faktörleri günümüzde oldukça yaygın hale gelmiştir. Bu risk faktörlerini en aza indirmek, sağlıklı yaşam için atılması gereken ilk adımlardandır.

Peki, kalp-damar hastalığı ne demektir?

Kısaca özetlemek gerekirse, risk faktörlerinin varlığıyla başlayan ve ilerleyerek organ hasarı, organ yetmezliği ve ölüme neden olabilen bir süreç olarak düşünülebilir. Bu olumsuz sonuçlardan korunmanın bir yolu yok mudur, sorusu akla gelebilir. İyi haber şu ki, kalp-damar hastalığı için değiştirilebilir risk faktörleri mevcuttur. Bunlar hipertansiyon, sigara kullanımı, karın çevresinde yağlanma ile birlikte görülen obezite, kan yağlarının normal sınırlarda olmaması ve şeker hastalığı ile stres, meyve-sebzenin az tüketimi ve düzenli fiziksel aktivite eksikliğidir (Dahlöf, 2010).

Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyerek tüm bu faktörleri değiştirmek gerektiği aşikar… Biz ise bu yazımızda, bu faktörler arasında oldukça önemli bir yere sahip olan beslenme kısmını ele alarak kalbe dost besinlerden biri olan cevizin kalp ve damar sağlığımız üzerindeki etkilerinden bahsedeceğiz.

kalp hastalığı yaşlı kadın
Ceviz tüketiminin kalp hastalıkları sebebiyle gerçekleşen ölümü azaltır.

Cevizin kalp sağlığına etkileri

Kuruyemiş tüketiminin, birçok sağlıklı beslenme önerisinin temel bileşeni olduğunu biliyoruz. Yapılan pek çok bilimsel çalışmada kuruyemiş tüketiminin kalp-damar hastalığı risk faktörlerini iyileştirdiği ve hastalık riskinde azalma ile ilişkili olduğu belirtilmiştir (Guasch-Ferré ve ark., 2018). Kalp-damar hastalığı riskini azaltabilecek besin öğeleri ve fitokimyasallar içeren kuruyemişler, Akdeniz diyetinin bir parçasıdır. Klinik araştırmalarda, Akdeniz diyeti gibi, içeriğinde kuruyemişlerin bulunduğu diyetlerin uygulanmasıyla kan basıncı, damarlarda iltihaplanma, kan yağları gibi risk faktörleri üzerinde etkiler görüldüğü bildirilmiştir (Banel ve Hu, 2009).

yan dalda gelişen yeşil ceviz

Ceviz, yağ asidi bileşiminin diğer kuruyemişlerden farklı olması ile, bu konuda çalışma yapan araştırmacılarda ilgi uyandırmıştır. Çoğu kuruyemişte tekli doymamış yağ asitleri yüksek iken, ceviz büyük ölçüde çoklu doymamış yağ asitlerinden, özellikle alfa-linolenik asit ve linoleik asitten oluşmaktadır (Banel ve Hu, 2009). İleriye dönük yapılan büyük çalışmalardan elde edilen raporlarda, diyetle alfa-linolenik asit alımının ölümcül koroner kalp hastalığı riski ile ters ilişkili olduğu ve ritim bozukluğu karşıtı özellikleri ile damar tıkanması karşıtı etkileri sayesinde koroner kalp hastalığından ölüm riskini azaltabileceği belirtilmiştir (Zambón ve ark., 2000). Çeşitli incelemelerde, bu özgün yağ asidi bileşiminin kolesterol konsantrasyonlarını ve diğer kalp-damar hastalığı risk faktörlerini faydalı bir şekilde etkileyebileceği açıklanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, cevizin kalp-damar hastalığı riskini faydalı bir şekilde etkileme potansiyeline sahip olduğu gösterilmiştir (Banel ve Hu, 2009).

kadın iki avuç ceviz
Ceviz tüketimi kan basıncını ve kandaki yağ oranını iyileştirir.

2018 yılında yapılan kanıt düzeyi yüksek bir çalışmada, diyete cevizi dahil etmenin vücut ağırlığını veya kan basıncını olumsuz yönde etkilemeden kan yağı değerlerini iyileştirdiği gösterilmiştir (Guasch-Ferré ve ark., 2018). Yine bir diğer çalışmada da, çeşitli kontrol diyetlerine kıyasla, yüksek ceviz tüketimi ile kan yağları değerlerinde önemli gelişmeler bulunmuş ve cevizin kalp-damar hastalığı risk faktörlerinin iyileştirilmesi için bireylerin diyetine dahil edilebileceği sonucuna varılmıştır (Banel ve Hu, 2009).

Çalışma sonuçları cevizin bu faydalarını belirtirken, insanların zihninde de kalp dostu besin olarak yerini almıştır. Kalbinize iyi baktığınız, sağlıklı günler dileğiyle…  


Bunları da okuyabilirsiniz:
Bu yazıda;

 Herhangi bir besin alerjisi olmayan, herhangi bir hastalığı veya özel durumu bulunmayan, ilaç kullanmayan, sağlıklı bireylere yönelik genel bilgiler yer almaktadır ve hiçbir bilgi, sağlık
 önerisi veya tıbbi tavsiye şeklinde yorumlanmamalıdır.

 Tüm bireyler kendi beslenmeleri ile ilgili her konuda kendi diyetisyeninin tavsiyelerine uymalıdır. 
<a href="https://chandlercevizyetistir.com/yazarlar/busra-ozcelikci/">Büşra Özçelikçi</a>
Büşra Özçelikçi

Uzman Diyetisyen & Araştırma Görevlisi

Referanslar

Marta Guasch-Ferré, Jun Li, Frank B Hu, Jordi Salas-Salvadó, Deirdre K Tobias, Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: an updated meta-analysis and systematic review of controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 108, Issue 1, July 2018, Pages 174–187.

 Deirdre K Banel, Frank B Hu, Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 90, Issue 1, July 2009, Pages 56–63.

 Björn Dahlöf, Cardiovascular Disease Risk Factors: Epidemiology and Risk Assessment, The American Journal of Cardiology, Volume 105, Issue 1, Supplement, 2010, Pages 3A-9A.

 Zambón, D., Sabaté, J., Muñoz, S., Campero, B., Casals, E., Merlos, M., Laguna, J. C., & Ros, E. (2000). Substituting walnuts for monounsaturated fat improves the serum lipid profile of hypercholesterolemic men and women. A randomized crossover trial. Annals of internal medicine, 132(7), 538–546.