Ceviz Fidanı Dikimi

Ana Sayfa » Ceviz Dikimi

Ceviz Dikim Süreci

Dikim işlemi konum seçimi konusuyla birebir ilgilidir, yeni yatırım yapacak kişinin önce dikim yapılacak noktayı doğru seçmesi ve ardından dikim işlemine geçmesi gerekir. Okumadıysanız önce alttaki konum seçimi yazısına göz atmanız önerilir.

Bu yazı ceviz dikimi sürecinde yapılması gerekenler: dikim zamanı, dikim adımları ve dikim sonrasını anlatmaktadır.

Dikimden önce

Dikim yapılacak konumdaki iklim, ve toprak gereksinimleri değerlendirip seçimi yaptıktan sonra dikim işlemi için fidan satın almak gereklidir. Bu servisi güvendiğiniz bir fidan satıcısıyla geçirmek gelecekte karşılaşacağınız sorunların en aza indirgenmesinde ve yüksek verim almanızda belirleyici olacaktır. Kök sağlığı, genç bir ceviz fidanının sağlığı için en önemli kısımdır. Ticari amaçla ekilen ceviz ağaçlarının kökleri 4 metre ve daha derine inebilir ve bu kısım tüm besin ve suyun alımından sorumludur. Bu sebeple sağlıksız köklere sahip bir ağacın büyümesi ve verimi oldukça sınırlı olabilir.

toprağı ufalayan eller

Dikim öncesi toprağı hazırlama

Fidan dikimindeki temel dikkat edilmesi gerekilen nokta, tüm ağaçların eşit besin, su ve güneş alabileceği bir arazi kurmaktır. Bunun yanında hastalık ve bitki zararlılarının ortadan kaldırılması oldukça önemlidir.

Drenaj için bahçenin sürülmesi

Fidanların dikileceği bahçe uzun yıllar işlenmemişse derinliklerdeki toprak sıkışmış olabilir. Bu durum geçirgenliği ve ceviz köklerinin büyümesini olumsuz yönde etkiler. Bu sorunu çözmek için bahçenin yatay ve dikey şekilde derin sürülmesi uzun vadede kök büyümesini kolaylaştıracaktır. Bu sürme işlemi, ağaçlar büyüdüktükten ve köklerin bahçeye yayıldıktan sonra tam olarak yapılamayacaktır bu sebepten en başta, dikim öncesi, yapılması önemlidir. Bahçenin derin şekilde sürülmesi drenaj sorununu da azaltacaktır. Ceviz ağacının killi toprağı sevmediğini ve orta geçirgenlikteki toprakta daha verimli olduğunu biliyoruz, bu sebeple özellikle geçirgenliği az olan bir arazide sürme işlemi fidan dikiminden önce hayati öneme sahiptir.

Yabani ot kontrolü

İşlenmemiş bir bahçede birçok farklı bitki yaşayabilir ve bunlar asıl yetişmesini istediğimiz bitkinin gerek suyunu gerekse besinini alabilir. Bu durumun önüne geçmek için yabani ot ilacı kullanılıp arazi uygun hale getirilebilir. Yabani otlar yalnızca besin ve su emilimini azaltmak, aynı zamanda yeni ekilen fidanların boyu kısa olduğundan güneş ışığını engelleyip bitkinin fotosentez yapmasını ve büyümesini de engelleyebilir.

yabani ot ilacı spreyleme
Yabani otlardan kurtulmak için yabani ot spreylemesi yapılabilir
Dikim öncesi toprağı hazırlama

Fidan dikiminden önce toprak analizi yaptırıp bahçenin ceviz yetişmesi için uygun olup olmadığına bakmak gerekir. Toprak numune analizinin nasıl yapılacağını öğrenmek için tıklayın.

Toprak analizi yaptırdıktan sonra sonuçlara göre öncelikle organik madde miktarını istenilen seviyeye çıkartmak için yanmış hayvan gübresi atılabilir. Bunun yanında tuzluluk sorunu varsa kireçtaşı/alçıtaşı veya sülfürik asit gibi kalsiyum miktarını artıran tuzluluk azaltıcılarını kullanmak düşünülebilir. Fidan ekimi yapılmadan taşıtların daha kolay çalışması ve toprağın homojen olarak işlenebilmesi bu sürecin hızlı ve ekonomik tamamlanmasını sağlar.

Temel değerlerle ilgili çalışma yapıldıktan sonra gübreleme programı oluşturmak ve öncesinde gerekli gübre uygulamasını yapmak ağaçların ilk süreçte daha hızlı gelişimini sağlayacaktır.

Ceviz dikim aralığı

Dikim sıklığı ile ilgili birçok sayı mevcuttur, Chandler ceviz cinsinde bu sayı 7 x 7 metredir. Daha sık dikim yapılması ağaçların birbirinin güneş ışığını kesmesine sebep olabilir ve bu durum uzun vadeli yatırımlarda, yan daldan ürün veren ceviz cinsleri için, istenen bir durum değildir.

Bunun yanında 7 x 3.5 metre ve 8 x 4 metre ekimler de mevcuttur. Bunun gibi sık ekimlerde ağaçlar büyüdükçe birbirinin güneş ışığını engelleyeceğinden olgunlaştınca fidanların bazılarının sökülmesi gerekebilir.

Tozlayıcı seçimi

Ceviz meyvesi oluşumu için olgunluğa erişmiş ağaçların tozlaşma yapması gerekir, böylece dişi organ döllenir ve meyve oluşumu başlar. Hemen hemen tüm ceviz ağaçları çift çinsiyetlidir ancak dişi ve erkek organın aktif oldukları süre her zaman örtüşmez. Bu sebepten bahçeye %2.5 ile %5 oranında dölleyici cins ekilmesi gerekir.

ceviz tozlama tablosu ve chandler dölleycileri
Chandler cinsi için uygun dölleyiciler Cisco ve Franquette’dir.

Tozlayıcı seçimi yaparken dişi ve erkek organların aktif olduğu zaman dilimi dikkate alınmalıdır. Chandler cinsi ceviz için düşünecek olarsak; üstteki resimde görüldüğü gibi dişi organ olgunluğun en üst seviyede olduğu anda aynı cinsin polen saçılması biter ve bu sebepten eksik tozlamaya bağlı ürün kaybı yaşanabilir. Bunun çözümü için üstteki örnekte görüldüğü gibi Franquette ve Cisco cinsi cevizlerin polen saçtığı zaman dilimi Chandler cinsinin dişi olgunluğuyla tamamen uyuştuğu için bu iki cinsin tozlayıcı fidan olarak bahçeye dikilmesi uygun olur.

Ceviz Fidanı Dikim Zamanı

Açık köklü ceviz fidanı dikimi sonbaharın sonundan ilkbaharın başına kadar yapılabilir. İklime bağlı olmasıyla birlikte ceviz dikiminin en iyi sonuç vereceği aylar Kasım-Aralık ve Şubat-Mart aylarıdır. Kışın çok sert geçtiği yerlerde Mart ayında dikim yapılması don gibi souğuğun olumsuz etkilerinden korunmayı sağlar.

kazma ile toprak kazı
Açık köklü fidanlarda dikimin en iyi sonuç vereceği aylar Kasım-Aralık ve Şubat-Mart aylarıdır.

Ceviz Dikim Adımları

  1. Öncelikle bahçede aralıkları tam olarak belirleyip bitkilere zarar vermeyecek bir şekilde işaretleyin.
  2. Dikimden yaklaşık bir yıl önce kepçe yardımı ile 120 x 120 cm genişliğinde 180 cm derinliğinde bir çukur açın.
  3. Toprak analizi sonrası belirlenen gerekli gübrelerle bahçenin sağlıklı olan toprağını karıştırın.
  4. Karıştırılmış toprak ile çukuru doldurun.
  5. Dikime kadar yaklaşık bir yıl yeterince ıslandığına ve doldurulan toprağın çöktüğüne emin olun. Yağışsız bir sene geçtiyse çukurları sulayın.
  6. Ocak-Mart aylarında veya iklimin uygun olduğu diğer aylarda dikimi yapmak için ağaç çukurunu açın.
  7. Ceviz köklerini bir fungusit çözeltisine daldırın, ölü veya cansiz gözüken köklerini makas ile kırpın.
  8. Ceviz fidanını aşı izinin altında ve kök boğazının üstüne gelecek derinlikte gömün.
  9. Dikim işlemi bitince fidanın dibine birkaç litrelik su verin.
  10. Yazın güneş ışığından çok etkilenmemesi için su bazlı ve su ile yarı yarıya karıştırılmış beyaz boya sürün
  11. Rüzgarlı bir iklimse fidanın dik durması için bir kazık ile fidanı bağlayın.
ceviz fidanı dikim çukuru
Fidanı aşı izinin altında ve kök boğazının hemen üst hizasına gelecek derinlikte gömün. Hizayı ayarlamak için şekildeki gibi bir tahta parçası kullanabilirsiniz (UCANR 2014)

Asıl dikimin yapıldığı süreçte açılan çukura herhangi bir gübre koymamalısınız. Dikilen fidanın ilk budamasını yapıp en az 4 adet filizlenecek gözünün olduğundan emin olmalısınız.

Dikim Sonrası

Dikimden sonra genç ceviz fidanlarının sıcağa toleransı düşük olur ve bu sebepten kuru bir yaz mevsiminde en kötü ihtimalle 2 haftada bir sulama yapılması gerekir. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır çünkü kökleri geniş olmayan bir ceviz fidanının uzun süreli ıslak toprakta kalması fidanın ölmesine sebep olabilir. Sulamayı bir kere yapıp sonrasında suyun bir gün içerisinde kaybolduğundan ve fidanın dibinde tutunmadığından emin olun.


Bunları da okuyabilirsiniz:
<a href="https://chandlercevizyetistir.com/tolga-ozcan/">Tolga Özcan</a>
Tolga Özcan

Bilimsel ceviz araştırmacısı ve yetiştiricisi

Referanslar


Ramos, D. D., 1998. Walnut Production Manual. Oakland: University of California Press.

Yazıyı paylaşın:

Soru sormak veya kendi fikirlerinizi bizimle paylaşmak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.