Yanmış ağaç nasıl tedavi edilir?

Ağaçlarda yangın hasarı ve sonrası yapılacaklar

Ana Sayfa » Bilimsel Tarım Blog » Yanmış ağaç nasıl tedavi edilir?

Yanmış ağaç tedavisi

Yangından sonra ağaçlar kararıp ölmüş gibi gözükebilir ancak doğru bakım yapıldığında durumun ciddiyetine göre ağaçların bir kısmını kurtarabilirsiniz. Her şeyden önce yıkılma tehlikesi olan veya dalları kopabilecek ağaçları tesbit edip insanların, hayvanların veya herhangi başka bir eşyanın üstüne düşme tehlikesi olmadığından emin olun. Şimdi ağaçlardak hasarın tesbiti ve tedavisi konusunda yazımıza başlayabiliriz.

kararmış yanmış ağaç

Yangın hasarının boyutu, yangının ne kadar sıcak olduğuna ve ne kadar sürdüğüne bağlıdır. Ama aynı zamanda ağacın türüne, yangının meydana geldiği zamana ve ağaçların ne kadar yakın dikildiğiyle de ilgilidir. Kontrolden çıkan bir yangın ağaçları tamamen/kısmen yakabilir, kurutabilir veya sadece uçlarını yakabilir. Doğru tedaviyle yangından zarar gören birçok ağaç iyileşebilir. Bu, özellikle ağaçlar yaralandıklarında uykudaysa (dormansideyse) çok daha olasıdır.

Yangın sonrası ağaç kurtarılabilir mi?

Yangın sonrası ağaçlarda canlılığı test etmek için gövde veya ana dallar boyunca incelemek için bir parmak boyutundan büyük birkaç parça kesin. Kesilen parçanın iç kısmına bakın, alttaki doku yeşil veya beyazsımsıysa ağaç canlanabilir demektir. Kısacası, yeni filizlerin ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için ilkbahara kadar beklemeye değer. Bunun yanında dalların esneyebilir olması ve ağaç köklerinin kurumamış olması da ağaçta hala umut varolduğunu gösterir.

canlı kararmış ağaç
Yangının etkisi en iyi ağacın dallarının içi incelenerek anlaşılır.

Yangın sonrası ne yapılmalı?

Ciddi şekilde yanmış ancak hala kurtarılabilecek olan ağaçların etraftaki herhangi bir yere zararı bulunmuyorsa tedavisine başlayabilirsiniz.
Ateş, kökleri de dahil olmak üzere ağacı kurutur. Yangın dolayısıyla hasar görmüş ağaçların tedavisinde ilk yapılacak şey toprağı nemli tutmaktır. Zarar görmüş ağacın bulunduğu bölge büyüme mevsimi boyunca, ilkbahardan sonbahar başına kadar, her zaman nemli tutulmalıdır.

Su

damalam sulama ağaç
Yanmış ağaçların tedavisinde ilk yapılacak şey toprağı nemli tutmaktır.

Su emici ağaç kökleri toprağın üst kısmında, yerden yarım metre derinlikte daha fazla yerde bulunur. Ağacın altındaki tüm alanı 50 cm derinliğe kadar ıslatın. Bunun için sulamayı yavaşça yapmanız gerekecektir. Hortumu yere koyabilir ve yavaşça çalışmasına izin verebilir ya da damlama sulama sistemine yatırım yapabilirsiniz. Ağacın ihtiyaç duyduğu yerde suyun toprağa işlediğine emin olmak için toprağı kazıp kontrol edebilirsiniz. Su sıcak havalarda daha hızlı buharlaştığından, kök çevresini saman benzeri köke zarar vermeyecek şekilde kaplayabilirsiniz.

Güneşten koruma

ağaç gövesi beyaz boyama
Yanmış ağaçların güneşten korunması gerekir.

Ağacın gövdesi ve dallarını yapraklar güneşten korur. Ancak dalları yangından zarar gören ağaçta yapraklar bu görevi gerçekleştiremez. Bu sebeple yangın sonrası yaralı ağacı güneş yanıklarından korumak gereklidir. Bunu yaparken gövde ve ana dallar tekrar büyüyene kadar açık renkli su bazlı boyayla boyayabilir veya bir kumaş/kartonla kaplayabilirsiniz. Bahar geldiğinde hangi dalların canlı, hangilerinin olmadığını filizlerin büyümesinden anlayabilirsiniz. Herhangi bir canlılık göremediğiniz ağaçların dallarını budayın. Ağacın herhangi bir yerinde filizlenme yoksa ağacı kesmeyi düşünebilirsiniz.


Bazı ağaç türleri yangından daha az etkilenirler bunlar: kavak, söğüt, elma, akçaağaç, akasya ve huş ağacıdır. Yangın her ne kadar oldukça zarar veren bir felaket olsa da doğadaki bazı tohumların yeşermesini sağlayan bir etkisi de vardır.


Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
<a href="https://chandlercevizyetistir.com/tolga-ozcan/">Tolga Özcan</a>
Tolga Özcan

Bilimsel ceviz araştırmacısı ve yetiştiricisi

Referanslar

The Open University 2020, Fire ecology.

Yazıyı paylaşın: