İki Noktalı Kırmızı Örümcek

Tetranychus urticae zararlısı

Ana Sayfa » Ceviz Zararlılar » İki Noktalı Kırmızı Örümcek

İki Noktalı Kırmızı Örümcek Zararlısı

İki noktalı kırmızı örümcek, bilimsel ismiyle Tetranychus urticae, 1 mm uzunluğunda olup sarı, turuncu veya kahverengi gibi birçok farklı renkte bulunabilir. Gözle görülmesi zordur, bu sebeple bir büyüteç yardımıyla saptanabilir. Sırt bölgesinin sağ ve sol tarafındaki koyu renkli iki benek tesbit edilmesini sağlar. Kırmızı örümcek çoğu zaman bitki yaprağının alt kısmında yaşar ve bitki dokusunu delip emerek beslenir. Bu yaşamsal faaliyetler yaprağın veya meyvenin yanığa benzer lekeler oluşmasına sebep olur. Bunun sonucu olarak yapraklar sararıp dökülebilir, meyve kalitesi düşebilir ve ekonomik kayıplar meydana gelebilir. Kırmızı örümcek odunsu bitkilere, tek yıllık bitkilere, çiçeklere ve süs bitkilerine saldırabilir. Özellikle domates, turunçgil, çilek, limon, karpuz, patlıcan, gibi serada da yetişen bitkilerinde ciddi sorunlara yol açar.

iki-noktalı-kırmızı-örümcek
İki noktalı kırmızı örümcek yaprağa ice bir ağ örerek burada beslenip hayatını sürdürür (David Cappaert)

Yağ ve sabun uygulamaları iki noktalı kırmızı örümcek mücadelesinde kullanılsa da kimyasal ilaçlar ve asıl olarak kırmızı örümceğin doğal düşmanları kadar etkili olmazlar. Yazının devamında değinileceği gibi en doğru mücadele yöntemi bahçedeki avcı popülasyonunu artırmak olacaktır.

Kırmızı örümcek yaşam döngüsü

Erişkin kırmızı örümcek yaprağın altına ince bir ağ tabakası örer ve yumurtalarını bu bölgeye bırakır. Havaların ısınmasıyla çatlayan yumurtalardan larva gelişir, yarı ergin olur ve sonrasında erişkin hale gelir. Bu süreç havanın 20°C olduğu durumlarda iki haftayı bulurken 30°C olduğu durumda bir haftadan kısa sürer. Erişkin kırmızı örümcek iki ile dört hafta arasında hayatta kalırken yüzlerce yumurta bırakabilir.

kırmızı-örümcekler
Yarı ergin kırmızı örümcekler ve yumurtaları. Kırmızı örümcekler hava sıcaklığının 20°C üstüne çıkmasıyla erişkin hale gelmeye başlar. (David Cappaert)

Kırmızı örümcek ile mücadele

İki noktalı kırmızı örümcek ile mücadelede alınacak kültürel önlemler sınırlıdır. Bahçedeki yabancı otların azaltılması ve istila edilmiş yaprak ve meyvelerin imha edilmesi önceliklidir. Bunun yanında gerekiyorsa biyolojik ve kimyasal mücadele yapılabilir. Kimyasal mücadeleye Mayıs ayına girildikten sonra Ağustos ayının sonlarına kadar yaprakları büyüteç yardımıyla kontrol ederek karar verilebilir. Eğer ki alınan numune yapraklarda ortalama 10 adet erişkin kırmızı örümcek görülüyorsa kimyasal ilaçlama yapmak düşünülebilir.

ağ-örmüş-kırmızı-örümcek
Kırmızı örümcek yaprağın alt kısmına ağ örerek yumurtalarını buraya bırakır. Bu sebeple mücadelesinde yaprağın alt kısımlarına yoğunlaşmak gerekir.

Kırmızı örümcek ile biyolojik mücadele

Kırmızı örümceğin bitkilere zarar vermeyen birçok doğal birçok düşmanı bulunmaktadır. Bunların başında Phytoseiulus persimilis, Feltiella acarisuga ve Stethorus punctillum akarları gelmektedir. Bu düşmanların bahçede bulundurmak ve üremelerini teşvik etmek kırmızı örümcek ilaçlamasına gerek kalmadan zararlıların kontrol altına alınmasını sağlayacaktır. Stethorus punctillum uğur böceğidir ve diğer canlılara göre bulunması nispeten kolay olduğundan kırmızı örümcekle biyolojik mücadelede kullanılabilir. Bunun için uğur böceğinin barınacağı, besleneceği ve su bulabileceği yuva hazırlamak gereklidir. Aksi takdirde daha iyi bir yaşam yeri bulmak için bahçeden uçabilir.


Esansiyel yağlar da kırmızı örümcek mücadelesinde kullanılabilir ancak sürekli uygulama gereksinimi ve fiyatları ekonomik olarak sürdürülebilir değildir.

kırmızı-örümcek-tarafından-istila-edilmiş-yaprak
Kırmızı örümcek tarafından istila edilmiş bir yaprak örneği. (Bruce Watt, University of Maine)

Kırmızı örümcek ile kimyasal mücadele

Rastgele toplanılan yapraklardaki ortalama ergin birey sayısı 10 veya üstündeyse kimyasal ilaçlama yapılabilir. Kırmızı örümcek yaprakların alt kısımlarında yaşayıp buraya yumurta bıraktığı için ilaçlama sprey şeklinde ve özellikle yaprakların alt kısmı tamamen yıkanacak şekilde yapılmalıdır. Yetiştirilen bitki tipine göre Spiromesifen, Bifenazate, Hexythiazox gibi bakanlık onaylı birçok kırmızı örümcek ilacı ve uygulama metodu mevcuttur. İlaçlama yapıldıktan bir hafta sonra tekrardan yapraklar rastgele kontrol edilip ortalama örümcek sayının azalıp azalmadığına bakılmalıdır. Azalma yoksa ilaç tipinde veya dozlamasının doğru olduğundan emin olarak tekrar ilaçlama yapılabilir. Zararlı kontrolü Ağustos ayının sonlarına kadar yapılmalıdır ve ekonomik kayıp yaşamadan mücadele edilmelidir.

Alttaki linkten bitki tipine göre onaylı etken madde bulunabilir.

Bakanlık veritabanı kırmızı örümcek için onaylı ilaçlar.


Bu zararlıları da okuyabilirsiniz:
Referanslar

Attia, S, Grissa, KL, Lognay, G, Bitume, E, Hance, T, Mailleux, AC 2013,  A review of the major biological approaches to control the worldwide pest Tetranychus urticae (Acari: Tetranychidae) with special reference to natural pesticides, J Pest Sci 86:361–386.
<a href="https://chandlercevizyetistir.com/tolga-ozcan/">Tolga Özcan</a>
Tolga Özcan

Bilimsel ceviz araştırmacısı ve yetiştiricisi

Yazıyı paylaşın: