Ceviz Antraknozu

(Gnomonia leptostyla)

Ana Sayfa » Ceviz Hastalıkları » Ceviz Antraknozu

Ceviz Antraknozu Hastalığı

Ceviz antraknozu, ağacının yaprak, meyve, gövde ve dalında oluşan çürümüş yaralar oluşturan bir mantar hastalığıdır. Bitkinin yapraklarının erken dökülmesine, meyve verim kaybına sebep olabilir.

Ceviz Antraknozu Sebebi

Ceviz antraknozuna Gnomonia leptostyla mantarı sebep olur. Bu mantar, çınar, meşe, dişbudak ağacı antraknozuna sebep olan mantar ile aynı değildir. Ceviz antraknoz mantarı, esas olarak dökülen yapraklarda kışı geçirir, bunun yanında enfekte meyve ve dal yaralarında da hayatta kalabilir. İlkbaharda aşırı yağışta ve nemli hava koşullarında mantar aktif hale gelir ve rüzgar ve yağmurla yeni yapraklara yayılır. Bol nem yeni yapraklara bulaşır ve hastalık döngüsü başlar.Enfekte olan yaprak sararır ve fotosentez yapamaz hale gelir, bu durum ağacın yeterli enerji üretememesine sebep olur. Yeterli enerji üretemeyen ağacın büyümesi durur ve verimsiz hale gelir.

ceviz yaprak antraknozu lekeleri
Enfekte olmuş ceviz yaprağı (Pacific Northwest Handbooks)
ceviz antraknozu lekeleri
Enfekte olmuş Hartley cinsi cevizi (Pacific Northwest Handbooks)

Ceviz Antraknozu Semptomları

İlk enfeksiyonlar yaprakçıklarda küçük yaralar olarak gözükebilir. Öncelikle sadece yaprağın alt tarafında görülürken, lezyonlar sonunda hem üst hem de alt yaprak yüzeylerinde görülebilir. Noktaların boyutları küçük noktalardan 2 cm çapa kadar değişir. Yapraklarda ve dallarda dairesel, düzensiz, kızıl/kahverengi ile gri/kahverengi lekeler oluşturabilir. Birden fazla yara varsa, mevsim boyunca yaprakçık sararması ve yaprak dökülmesi görülebilir. Enfekte olmuş ceviz ağaçları temmuz sonu veya ağustos sonunda yapraklarını dökebilir.

Hastalık en fazla ceviz meyvesine zarar verir; kabukta, yapraklardaki kadar büyük olmayan, basık dairesel ila düzensiz dairesel ölü noktalara neden olur. Ceviz çok erken zamanda enfekte olursa, normal olarak gelişmez ve çoğu zaman erken dökülme gerçekleşir. Şiddetli ceviz antraknozu hastalığı verimi ciddi şekilde düşürebilir.

sararmış ceviz yaprak antraknozu
Enfekte olmuş ceviz yaprakları (Pacific Northwest Handbooks)

Ceviz Antraknozu Mücadelesi

Dökülen yaprakların zeminden uzaklaştırılması öncelikli olarak alınması gereken basit tedbirlerden birisidir. Yaprakların kökün yakınından toplanması ve bahçeden uzaklaştırılarak imha edilmesi hastalığın ihtimalini ciddi oranda düşürecektir. Bunun yanında ağaçlarda bulunan hastalıklı dallar kesilmeli ve mümkünse yakılmalıdır. Kesim yapılan aletin ise işlem sonunda dezenfekte edilmesi şarttır.

İlkbaharda yapılan fungisit spreyleri hastalığı etkin bir şekilde kontrol altına alır. Fungusit sprey uygulaması tomurcuklar açarken başlanıp yaklaşık 2 haftada bir devam etmelidir. Ceviz antraknozu hastalığının kontrol altına alınması için ilkbaharda üç spreyleme yeterlidir. Bakanlıktan onaylı Maneb aktif maddesi fungusit olarak kullanılabilir.

Bunun yanında ilkbaharda azotlu gübrelerin kök bölgesi uygulamaları, gelişmiş büyüme ve hastalık şiddetinin azaldığını göstermiştir ancak kesin bir çözüm değildir.

Tarım Orman Bakanlığı Veri Tabanı


Bu hastalıkları da okuyabilirsiniz:
<a href="https://chandlercevizyetistir.com/tolga-ozcan/">Tolga Özcan</a>
Tolga Özcan

Bilimsel ceviz araştırmacısı ve yetiştiricisi

Referanslar


University of California, 2017, Anthracnose, Agriculture: Walnut Pest Management Guidelines. 

University of Minnesota Extension, 2018, Armillaria root rot.

Pacific Northwest Handbooks, Walnut (Juglans spp.)-Anthracnose.

Yazıyı paylaşın:

Soru sorabilir veya kendi fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Cevaplar email yoluyla verilecektir.