Kök Kanseri

(Agrobacterium Tumefaciens)

Ana Sayfa » Ceviz Hastalıkları » Kök Kanseri

Kök Kanseri

Kök kanseri ceviz ve diğer birçok bitkiyi etkileyen hastalıklardan birisidir, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ağacın tamamen kaybedilmesine sebep olabilir.

Kök Kanseri Sebebi

Temel olarak kök kanserine sebep olan Agrobacterium tumefaciens adlı bir bakteridir. Tüm dünyada ceviz dışında üzüm, böğürtlen, gül gibi çeşitli bitkilerde görülebilir. Bakteriler toprakta yıllarca kalabilir ve ortam elverişli olduğunda salınailir. Ağaçlar, budama, bitki zararlıları, bitki hastalıkları, don zedelenmesi ve bitkilere zarar verebilecek diğer faktörlerin bir sonucu olan taze yaralar veya sıyrıklar yoluyla enfekte olur.

kök kanseri görsel
Department of Primary Industries (2012)

Kök Kanseri Semptomları

Kök kanseri semptomları, toprak hattında veya hemen üzerinde genelde gövdelerde kimi zaman alt dallarda görülen yuvarlak, siğil benzeri 5 cm ve daha büyük bezeler içerir. Birden fazla kök kanseri bezesi olan fidanlar kökten gövdeye su ve besin maddelerini taşıma sorunu yaşayıp zayıflayabilir, bodurlaşabilir ve verimsiz hale gelebilir. Genç bitkilerde ise kök kanseri bitkinin ölümüne sebep olabilir. Gelişmiş fidanlar hastalıktan zarar görmemiş gibi görünebilir ancak su stresine maruz kaldıklarında onlar da verimsizleşip tedavi edilmezse ölebilir.

ceviz kök kanseri
Ceviz ağacı kök kanseri (Florent Trouillas 2019)

Kök Kanseri Mücadelesi

Kök kanseri, enfekte olmuş toprağın taşınması ve enfekte olmuş bitki araçlarını kullanımı ile taşınır. Enfekte olmuş fidanlarda direkt bir tedavi şekli mevcut değildir bu sebeple enfeksiyonun önlenmesi çok önemlidir. Fidan satın alırken enfeksiyonun olmadığı tek tek dikkatlice kontrol edilmelidir. Fidanlıktaki toprağın daha önce benzer bir hastalığa sebep olmadığından emin olunmalı, böyle bir durum varsa dezenfekte edilmelidir.

Üstteki tedbirleri almak hastalıkla mücadelenin ilk adımıdır ve hasta olmuş bir ceviz ağacının tedavisine göre uygulanması oldukça basittir. Tüm önlemler alınmasına rağmen çevresel faktörlerden rüzgar, su veya toprak yoluyla hastalık bulaşması maalesef mümkündür. Böyle bir durum olduğu anlaşıldığında bitkinin hasta olan bölgesi tesbit edilip bezeler kesici bir aletle temizlenmelidir. Yalnızca o bölgeye yakma işlemi uygulamak da hasta bölgenin zararlı bakteriden arınmasını sağlamaktadır. Hasta bölge ağaçtan ayrıldıktan sonra bakanlık onaylı bakır sülfat içeren fungusit ürünlerinden birisi kök ve kökün bağlı olduğu toprak çevresine uygulanabilir.

kök-kanseri-yakma
Kökün beze kaplanmış bölgesi yakılabilir (J. Hasey).

Hasta olmuş ağaç tüm bahçe için oldukça tehlikelidir, bakteri yağmur sularıyla veya rüzgarla etraftaki ağaçlara sıçrayıp onları da hasta edebilir. Yapılabilecek ikinci ve risksiz mücadele ise fidan tamamiyle çıkarılıp yakılması veya bahçe dışı bir yere gömülmesidir. Ardından fidanın çıkartıldığı çukur fungusit ile dezenfekte edilip en az bir sene dikim yapılmadan bekletilmelidir.

Tarım Orman Bakanlığı Veri Tabanı


Bu hastalıkları da okuyabilirsiniz:
<a href="https://chandlercevizyetistir.com/tolga-ozcan/">Tolga Özcan</a>
Tolga Özcan

Bilimsel ceviz araştırmacısı ve yetiştiricisi

Referanslar


Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Zirai Mücadele Teknik Talimatları, Cilt 4. 

Ramos, D. D., 1998. Walnut Production Manual, Oakland: University of California Press.

Department of Primary Industries, 2012, Crown gall of plants, Second edition, Sydney, Australia.

Yazıyı paylaşın:

Soru sorabilir veya kendi fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Cevaplar email yoluyla verilecektir.