Ceviz Yağının Faydaları

Ceviz yağı

Ceviz içinden elde edilen, iyi bir antioksidan kapasite sağlayan ve yüksek değerli bir yağ ürünü olan ceviz yağı; linoleik, linolenik, oleik, palmitik ve stearik asitler olmak üzere temel olarak beş yağ asidinden oluşmaktadır. Ceviz yağının ana yağ asidi grubu çoklu doymamış yağ asitleri olup buna ek olarak tokoferol, polifenol, fitosterol ve skualen içermektedir (Liao ve ark., 2020). Sahip olduğu bu yağ asitleri ve bileşenler sayesinde, cevizin sağlık üzerine pek çok yararı bulunmaktadır. Yapılan çeşitli çalışmalarda, sahip olduğu yağ asitleri sayesinde cevizin birçok hastalıkta olumlu etkiler gösterdiği bildirilmiştir. Biz de bu yazımızda ceviz yağının faydaları ve hastalıklar üzerindeki etkisinden söz edeceğiz.

ceviz yağı ve kabuklu cevizler

Alzheimer Hastalığı

Diyet müdahalesi, yaşa bağlı olarak gelişen davranışsal ve bilişsel gerilemeyi azaltmanın umut verici bir yolu olarak düşünülmektedir. Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere nörodejeneratif ve inflamatuar hastalıklarda, çoklu doymamış yağ asidi içeriği yüksek olan bitkisel besinler ile takviyenin potansiyel faydaları olduğu düşünülmektedir. Zeytinyağı ve mısır yağı gibi bitkisel yağların, Alzheimer hastalığı ile ilişkili oluşan olumsuz koşullara karşı sinir hücrelerini koruyucu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Yapılan son araştırmalara göre, Alzheimer hastalığında bilişsel korunmada umut verici bir ürün olarak ceviz yağının kullanılabileceği düşünülmektedir (Liao ve ark., 2020).

ceviz ağacı gövdesine sarılan kadın
Cevizdeki yağ asitlerinin mesane, meme ve endometriyal kanser gibi farklı kanser türleri üzerinde koruyucu etkisi vardır.

Kanser

Kansere karşı aktif olabilecek yağ asitleri de dahil olmak üzere birçok bileşen içeren ceviz, diğer sert kabuklu yemişlerden daha yüksek miktarda alfa-linolenik asit içeriğine sahiptir. Alfa-linolenik asit içeren omega-3 yağ asitlerinin mesane, meme ve endometriyal kanser gibi farklı kanser türleri üzerinde koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Ceviz yağında, alfa-linolenik asidin yanı sıra; oleik, linoleik, palmitik ve stearik asit gibi antikarsinojenik etkilere sahip olabilecek diğer yağ asitleri de mevcuttur (Batirel ve ark., 2018).

Multipl Skleroz (MS)

Cevizin antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri olduğu bilinmektedir. Deneysel olarak hastalık oluşturulan farelerde ceviz yağının etkisinin araştırıldığı bir çalışmada, tedavi edilen gruba her gün ceviz yağı verilmiştir. Çalışma sonunda, tedavi edilmeyen gruba kıyasla, ceviz yağı ile tedavi edilen grubun beyinlerindeki plak oluşumu ve hastalık şiddeti önemli ölçüde daha düşük saptanmıştır. Araştırmacılar, ceviz yağı takviyesinin MS tedavisindeki etki mekanizmasını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtmişlerdir (Ganji ve ark., 2019).

İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları

İnflamatuar bağırsak hastalıkları grubunda yer alan ülseratif kolit, semptomlarının kötüleşmesiyle hastaların yaşam kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Genellikle, mevcut beslenme alışkanlıklarıyla alınan omega-6/omega-3 oranı yüksek olmaktadır. Son verilerde, omega-3 yağ asitlerinin potansiyel anti-inflamatuar avantajı gösterilmiştir. Bu yağ asitlerinden zengin olan ceviz yağının anti-inflamatuar etkisi, bir fare çalışmasında incelenmiştir. Bu çalışmada ceviz yağının, inflamasyonlu dokudaki hasarı azalttığı gösterilmiştir. Bunlara ek olarak, kronik ve tekrarlayan bir inflamasyon olan inflamatuar bağırsak hastalıklarının, kanser ilerleme riskini artırdığı bilinmektedir. Araştırmacılar, bu hastalığı ceviz yağı ile tedavi ederek, hastaların kolit ile ilişkili kanserden de korunabileceğini belirtmişlerdir (Bartoszek ve ark., 2020).

koroner kalp rahatsızlığı sorunu steteskop
Ceviz tüketimi kan basıncını ve kandaki yağ oranını iyileştirir.

Koroner Arter Hastalığı ve Tip 2 Diyabet

Sağlık ve ekonomik yükü oldukça fazla olan Tip 2 diyabet hastalığının, tüm dünya genelinde prevalansı artmaktadır. Diyetle alınan bitkisel yağ ve protein kaynaklarında artış ile tip 2 diyabet ve koroner arter hastalığı riskinin azaldığı bildirilmiştir. Yapılan epidemiyolojik çalışmalarda, düzenli olarak sert kabuklu yemiş tüketiminin koroner arter hastalığına karşı koruyucu etkisi ilgi çekmektedir. Sert kabuklu yemiş tüketiminin artmasının koroner arter hastalığı gelişme riskini ve bu hastalığa bağlı ölümleri azalttığı rapor edilmiştir (Zibaeenezhad ve ark., 2016).

şişede ceviz yağı ce masada kabuklu ve iç ceviz
Ceviz yağı tüketimi koroner kalp hastalığı riskini düşürür.

Koroner kalp hastalıklarının değiştirilebilir olan önemli bir risk faktörü hiperlipidemidir. Hiperlipidemik hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada, 45 gün boyunca 500 mg kapsül içinde günde 3 gram ceviz yağı verilen hastaların plazma trigliserid konsantrasyonlarının önemli ölçüde azaldığı gösterilmiştir. Araştırmacılar, ceviz yağının iyi bir doğal antihipertrigliseridemik olduğu ve daha detaylı araştırılması gerektiğini belirtmişlerdir (Zibaeenezhad ve ark., 2003).

Yapılan bazı çalışmalarda, daha fazla tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ile daha az doymuş ve trans yağ asitleri alımının, tip 2 diyabet riskinde düşme ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ceviz gibi sert kabuklu yemişlerin tüketimi ile tip 2 diyabet hastalığının ilerlemesi ve sağlığı tehdit eden durumlar için risklerin azaldığı bildirilmiştir. Ceviz yağının tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri üzerindeki etkisini değerlendiren bir çalışmada, üç ay boyunca günde 15 gram ceviz yağı tüketiminin, kan şekerini iyileştirdiği gösterilmiştir (Zibaeenezhad ve ark., 2016).

Tüm bunlar göstermektedir ki; ceviz, içerdiği pek çok değerli besin öğesinin yanı sıra, yağ asitleri ile de sağlığımız üzerine olumlu katkı sağlamaktadır. Sağlığınıza özen gösterdiğiniz, mutluluk dolu günler geçirmeniz dileğiyle…


Bunları da okuyabilirsiniz:
Bu yazıda;

 Herhangi bir besin alerjisi olmayan, herhangi bir hastalığı veya özel durumu bulunmayan, ilaç kullanmayan, sağlıklı bireylere yönelik genel bilgiler yer almaktadır ve hiçbir bilgi, sağlık
 önerisi veya tıbbi tavsiye şeklinde yorumlanmamalıdır.

 Tüm bireyler kendi beslenmeleri ile ilgili her konuda kendi diyetisyeninin tavsiyelerine uymalıdır. 
<a href="https://chandlercevizyetistir.com/yazarlar/busra-ozcelikci/">Büşra Özçelikçi</a>
Büşra Özçelikçi

Uzman Diyetisyen & Araştırma Görevlisi

Referanslar

Bartoszek, A., Makaro, A., Bartoszek, A., Kordek, R., Fichna, J., & Salaga, M. (2020). Walnut Oil Alleviates Intestinal Inflammation and Restores Intestinal Barrier Function in Mice. Nutrients, 12(5), 1302.

Batirel, S., Yilmaz, A. M., Sahin, A., Perakakis, N., Ozer, N. K., & Mantzoros, C. S. (2018). Antitumor and antimetastatic effects of walnut oil in esophageal adenocarcinoma cells. Clinical Nutrition, 37(6), 2166-2171.

Ganji, A., Farahani, I., Palizvan, M. R., Ghazavi, A., Ejtehadifar, M., Ebrahimimonfared, M., Shojapour, M., & Mosayebi, G. (2019). Therapeutic effects of walnut oil on the animal model of multiple sclerosis. Nutritional Neuroscience, 22(3), 215–222.

Liao, J., Nai, Y., Feng, L., Chen, Y., Li, M., & Xu, H. (2020). Walnut Oil Prevents Scopolamine-Induced Memory Dysfunction in a Mouse Model. Molecules (Basel, Switzerland), 25(7), 1630. 
Zibaeenezhad, M. J., Rezaiezadeh, M., Mowla, A., Ayatollahi, S. M. T., & Panjehshahin, M. R. (2003). Antihypertriglyceridemic Effect of Walnut Oil. Angiology, 54(4), 411–414.

Zibaeenezhad, M., Aghasadeghi, K., Hakimi, H., Yarmohammadi, H., & Nikaein, F. (2016). The Effect of Walnut Oil Consumption on Blood Sugar in Patients With Diabetes Mellitus Type 2. International journal of endocrinology and metabolism, 14(3), e34889.