Ceviz Suyu Hakkında

Ana Sayfa » Bilimsel Tarım Blog » Ceviz Suyu Hakkında

“İşte ceviz suyunun mucizevi faydaları!” “Hastalıklara şifa: ceviz suyu” “Göbek eriten ceviz suyu” “Ayda 10 kilo verdiren ceviz suyu kürü”…  

Bu  gibi söylemlere internette, gazetelerde, televizyonlarda, günlük konuşmalarda ne kadar sık rastlıyoruz değil mi? Peki bunlar gerçekten doğru mudur, herhangi bir bilimsel kaynağı var mıdır diye düşünüyor muyuz? Yoksa kulağa çok hoş gelen bu söylemleri bir sihirli değnek olarak kabul edip hayatımızı tamamen sağlıklı bir hale getireceğini mi düşünüyoruz?

kabuklu ve kırılmış iç ceviz

Sağlıklı beslenme konusunda bir arayış içerisinde olunan günümüzde, ne yazık ki insanların çoğu bu tür çarpıcı söylemleri, gerçekliğini sorgulamaya gerek duymadan kabul etmekte ve bilinçsiz bir şekilde uygulamaktadır. Dezenformasyon olarak adlandırılan bilgi çarpıtma durumuna özellikle beslenme alanında çok sık rastlamaktayız. Bir besine atfedilen mucizevi etki her zaman rağbet görmekte ve gerçeği yansıtmayan, abartılı söylemler hızlı bir şekilde benimsenmektedir. Fakat işin iç yüzü aslında öyle midir?

suya düşmüş kabuklu ceviz

Sağlıklı bir yaşamın temellerinden biri olan yeterli ve dengeli beslenmede, sağlıklı besin seçimi oldukça önemlidir; ancak bir besinin sağlıklı olması o besinin mucizevi etkileri olduğunu göstermez. Örneğin; sağlık üzerine pek çok yararının bulunduğu bilimsel çalışmalarla gösterilen ceviz oldukça faydalı bir besindir ve birçok hastalık üzerine olumlu etki gösterebilir; fakat bu bilgilerin “ceviz yerseniz tüm hastalıklardan kesinlikle korunursunuz” şeklinde aktarılması doğru değildir.

Bunun yanı sıra, sağlık üzerine olumlu faydaları olan bir besinin, herhangi bir bilimsel kanıt olmaksızın, suyunun/çayının/yaprağının da tamamen aynı etkileri gösterdiğinin söylenmesi oldukça hatalı bir yaklaşımdır. Yine aynı örnekten ilerleyecek olursak; cevizin faydalarını bilimsel kanıtlar ışığında biliyoruz; fakat girişte de belirttiğim, ceviz suyu hakkında internette yer alan söylemler abartılı ve yanıltıcıdır. Cevizin faydalı bir besin olması, ceviz suyunun da aynı etkileri göstereceği anlamına gelmez. Ceviz suyunun da sağlık üzerine önemli etkileri olabilir; fakat öncelikle bu etkilerin bilimsel çalışmalar ile gösterilmesi gereklidir. Ceviz suyunun etkilerini öğrenebilmek için, ceviz suyu ile yapılmış, kanıt düzeyi yüksek araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Literatürde inceleme yaptığımızda, ceviz suyunun sağlık üzerine olumlu etkileri ile ilgili bir çalışma olmadığını görmemize karşın, ne yazık ki, internet haberlerinde, televizyonlarda ve pek çok yerde konuyla ilgili sayısız yanıltıcı içeriğe ulaşıyoruz ve bunların yayılması ve benimsenmesi çok kolay oluyor.

bilimsel çalışma laboratuvar

Sunulan bilgiyi hemen kabul etmeden önce, bilginin kaynağını sorgulamak, konu hakkında uzman kişilere danışarak ve bilimsel araştırmaları doğru kaynaklardan inceleyerek bilginin doğruluğunu teyit etmek, her alanda olduğu gibi beslenme alanında da oldukça önemlidir. Lütfen sağlığımız ile ilgili her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da bilgilerin kaynağını sorgulayalım ve abartılı söylemleri hemen kabul etmeden önce bir uzmana danışalım. Her daim bilimin ışığında, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…


Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
<a href="https://chandlercevizyetistir.com/yazarlar/busra-ozcelikci/">Büşra Özçelikçi</a>
Büşra Özçelikçi

Uzman Diyetisyen & Araştırma Görevlisi

Yazıyı paylaşın:

Soru sormak veya kendi fikirlerinizi bizimle paylaşmak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.