alerji

Ceviz Alerjisi | Teşhisi ve Semptomları

Ana Sayfa » Bilimsel Tarım Blog » Ceviz Alerjisi

Alerji nedir? Neden alerjiye sahibiz?

Alerji, bağışıklık sistemimizin yabancı bir maddeye (alerjen) verdiği aşırı tepkidir. Peki vücudumuz zararsız maddelere karşı neden böylesine bir reaksiyon gösterir?

İnsan vücuduyla ilgili birçok konuda olduğu gibi cevabı evrimsel bir bakış açısıyla arayabiliriz:

Alerjiler ilk aşamada toksinler veya parazitler gibi zararlı maddelere karşı savunma rolü üstlenmiş olabilir. Bu reaksiyonu tecrübe eden birey -eğer hala hayattaysa- ve yaşadığı toplum bu vakadan ders çıkararak tekrarlamasını engeller.

Son 50 sene içerisinde alerji vakaları dramatik bir artış gösteriyor. Bunun sebebiyle ilgili araştırmalar halen devam etse de, bilim dünyasında en çok kabul gören düşünce Hijyen Teorisidir. İnsanlığın geçmişten getirdiği bilgi birikimi ve giderek iyileşen yaşam koşullarıyla beraber modern dünyada mikroplara çok daha az maruz kalmamız, hassas bir bağışıklık sistemi doğuruyor.

Alerjenler; solunum yolu, deri, ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla vücudumuza girebilir. Reaksiyona sebep olan miktar kişiden kişiye değişkenlik -tıpkı bağışıklık sisteminin kişiye özel olması gibi- gösterir, Aynı dozu bir kişi kolayca tolere edebilirken bir başka kişide ciddi tepkiler gelişebilir. Bu semptom aralığından yazının devamında söz edeceğiz.

cevizler

Ceviz Alerjisi

Besin alerjilerinin en sık kaynaklarından biri kuruyemişlerdir. Her ne kadar tek bir kuruyemişe alerjik olmak mümkün olsa da, evrimsel yakınlıklarından ötürü kuruyemişler benzer proteinler içerir. Bu konuda bilimsel otorite kabul edilen Alerji ve Klinik İmmunoloji Dergisi’ne göre kuruyemiş alerjisi olan bireylerin yaklaşık %80’i birden fazla türe karşı duyarlıdır.

Ceviz alerjisi semptomları nelerdir? Alerjik reaksiyon sırasında vücudumuzda neler olur?

Alerjenin vücuda girişi sonrası bağışıklık sistemi elemanı olan eozinofil hücreleri aracılığıyla halk arasında iltihaplanma olarak da bilinen inflamatuar süreç başlar. Inflamasyonun en karakteristik özelliği mikroplarla savaşmak için ısı artışı ve ödem oluşturmasıdır.

Anafilaksi, bu ödemin solunum yollarında gelişmesiyle nefes darlığı ve nihayetinde solunumun durmasıyla yaşamı tehdit edebilen süreçtir. En önemli habercilerinden biri uvula (küçük dil) ödemidir.

uvula (küçük dil) ödemi - ceviz alerjisi
Uvula (küçük dil) ödemi görseli

Zehirlenmelerde de olduğu gibi; alınan maddenin vücuttan uzaklaştırılması için bulantı, kusma, ishal görülebilir.

Ceviz Alerjisi Teşhis ve Tedavisi

Ceviz alerjisinin teşhisinde deri delme testi yöntemini kullanılır. Bu testte, çok az miktarda bir ceviz alerjeni derinizin altına yerleştirilir. Daha sonra bu alerjene vücudunuzun vereceği tepki 15-20 dakika gözlemlenir. Uygulanan bölgede herhangi bir kızarıklık ya da kabarıklık oluşursa bu durum alerji tanısı olarak kabul edilir.

Ne yazık ki ceviz alerjisinin semptomları gidermek dışında bir tedavisi yoktur. Tek tedavi maruziyeti ortadan kaldırmaktır. Anafilaksiden şüphelenilen durumlarda adrenalin tedavisi hayat kurtarıcıdır. Alttaki görselde gösterilen uyluğun dış tarafında bulunan ‘vastus lateralis’ isimli kasın içine uygulanır ve saniyeler içinde etki eder.  

vastus lateralis kası
Vastus lateralis kası gösterimi
adrenalin tedavisi uygulanışı
Adrenalin enjeskiyonu


Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
<a href="https://chandlercevizyetistir.com/yazarlar/yasin-ilgaz/">Yasin Ilgaz</a>
Yasin Ilgaz

Tıp Doktoru ve Popüler Bilim Yazarı

Yazıyı paylaşın:

Referanslar

1.	Simons FE. First-aid treatment of anaphylaxis to food: focus on epinephrine. J Allergy Clin Immunol 2004; 113:837.

2.	Sicherer SH, Muñoz-Furlong A, Godbold JH, Sampson HA. US prevalence of self-reported peanut, tree nut, and sesame allergy: 11-year follow-up. J Allergy Clin Immunol 2010; 125:1322.

3.	Orhan F, Karakas T, Cakir M, et al. Prevalence of immunoglobulin E-mediated food allergy in 6-9-year-old urban schoolchildren in the eastern Black Sea region of Turkey. Clin Exp Allergy 2009; 39:1027.

4.	Ruëff F, Bergmann KC, Brockow K, et al. [Skin tests for diagnostics of allergic immediate-type reactions. Guideline of the German Society for Allergology and Clinical Immunology]. Pneumologie 2011; 65:484.

Soru sormak veya kendi fikirlerinizi bizimle paylaşmak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.